In nieuws

Hoe kunnen KPI’s u helpen de prestaties van uw bedrijf te verbeteren? En wat is er nodig om succesvol met KPI’s te werken?

Als u als ondernemer informatie zoekt over KPI’s krijgt u een bonte verzameling aan verschillende methodes om KPI’s op te stellen.
KPI staat letterlijk voor Kritische Prestatie Indicator, of ook wel Key Performance Indicator. Een KPI helpt dus om op essentiële punten te meten hoe een bedrijf presteert, hoe het ervoor staat. Dit betekent vertaald naar de praktijk dat wie indicatoren heeft ontwikkeld voor zijn onderneming, feitelijk middels een paar van deze indicatoren snel en eenvoudig inzicht heeft in de bedrijfsvoering.

Een (goed gekozen) KPI geeft dus inzicht. En dat inzicht gebruikt u vervolgens om de prestaties van uw bedrijf te sturen via gerichte acties – van het stroomlijnen van interne processen tot het doen van speciale aanbiedingen om bijvoorbeeld een nieuwe doelgroep aan te trekken.

Flexibele indicatoren
Wat de afgelopen tijd heel duidelijk is geworden, is dat afhankelijk van de situatie andere indicatoren centraal kunnen komen te staan. Want het uitgangspunt van een KPI is natuurlijk de normale business. Een KPI heeft geen waarde als bv door corona uw core business is verstoord.
Dit betekent dat KPI’s als het ware ‘flexibel’ dienen te zijn aan de situatie waarin een bedrijf zich bevindt. Is er sprake van een afwijkende situatie – een crisis – dan is bijvoorbeeld ineens de KPI ‘bankstand’ ook weer een essentiële indicator geworden.

Administratie op orde
Wat ook belangrijk is voor het sturen op KPI’s, is dat natuurlijk de onderliggende (financiële) data op orde moet zijn. Want ook bij KPI’s geldt “trash in, trash out”.
Bij het op orde krijgen van de financiële data werken wij daarom zeer grondig en gestructureerd. Op basis van periodieke afsluitingen en besprekingen met ondernemers zorgen wij ervoor dat de financiële data periodiek volledig op orde is. Hierdoor krijgt een rapportage waade en is het mogelijk om te sturen met behulp van KPI’s.
Daarbij zijn er op deze momenten natuurlijk ook andere typen data toe te voegen aan de financiële data. Daardoor kan een bruikbare KPI dataset ontstaan, waarbij u ook patronen kunt ontdekken in en tussen de verschillende KPI’s. Deze patronen maken het mogelijk om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Kortom heb de administratie op orde, het zijn bijzondere tijden! Weet waar de kosten en de kansen liggen.

Tijdens een vrijblijvend gesprek maken wij nader kennis met elkaar. Wij helpen je graag vooruit.

Team RegioAdvies

CONTACT OPNEMEN